Ga naar de inhoud
Home » Blog » Blockchain – te revolutionair?

Blockchain – te revolutionair?

Bitcoin, Etherium, crypto. De afgelopen jaren komt de blockchain technologie vaak wat negatief in het nieuws en gaat het vaak over speculeren, zwarte handel en hypes.

Blockchain is echter veel meer. Hieronder als eerste al even uitgelegd wat het is.

Blockchain is dus een systeem voor het opslaan van data in een keten van datablokken, waarbij blokken niet gewijzigd kunnen worden. Een decentraal systeem waarbij je dus eigenlijk geen derde partij meer nodig hebt! En waar gebruik je het dan voor? Denk aan drie toepassingen (globaal):

  • Transfer van waarde, zoals bitcoin (geld) maar je kan ook denken aan eigendomsrecht (NFT’s), aandelen in een bedrijf of stemrecht
  • Hele veilige data-opslag, omdat het decentraal is en ‘onveranderlijk’ kan je de data niet zomaar even in de blockchain ‘aanpassen’.
  • Via de blockchain kan je logica toepassen, dit doe je via zogenaamde smart contracts. Een mooi voorbeeld zou zijn de BTW. Stel dat je een BTW-blockchain zou hebben dan zou bij elke transactie er een ‘smart contract’ toegepast kunnen worden waarbij het juiste BTW-bedrag realtime wordt overgemaakt naar de belastingdienst.

De mogelijke toepassingen zijn legio en blockchain volgt ook wel globaal dezelfde soort ontwikkeling als vele internet technologieen. De eerste jaren is het voor de ‘nerds’ en programmeurs, daarna komt het langzaam aan in de mainstream. Met de daarbij horende ‘standaard software’ en dienstverlening. Dit laatste zie je voor mijn gevoel nu bij blockchain toenemen. Waar het jarenlang eigenlijk alleen bekend is vanwege bitcoin en de andere coins beginnen in diverse sectoren oplossingen te komen die van waarde zijn. Een paar voorbeelden:

Het probleem is echter wel dat de blockchain technologie spannend is. Immers met een decentraal systeem zonder echt eigenaarschap (of het eigenaarschap van de ‘meerderheid’) of derde partij – bij wie moet je zijn als het mis gaat? De verhalen over verloren ‘keys’ (https://coinnounce.com/10-dramatic-stories-of-people-who-lost-their-bitcoin-private-keys/) zijn legio en er is echt niemand die een backup heeft geregeld.

En een monetair systeem zonder dat de bank ertussen zit, of contracten zonder notaris, onderwijs zonder duo? De ’trusted’ party eruit halen en dus helemaal vertrouwen op de data en de onderlinge afspraken klinkt en voelt ontzettend spannend en als een sprong in het diepe…

Ik denk zelf dat dit wellicht wel de reden is waarom de blockchain technologie nog niet voor 100% tot wasdom komt; te spannend maar ook wel teveel belangen in de 3e partijen die niet zomaar losgelaten kunnen worden. Zeer benieuwd hoe dit in de toekomst gaat uitwerken … en tot die tijd vermaak ik me met mijn ‘Metamask‘ wallet, met mijn etherium en avalanche.

 

Meer weten? Volg Olivier Rikken als 1 van de experts op dit gebied: http://www.olivierrikken.com/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *