Ga naar de inhoud
Home » Blog » Moneyball – Data ondersteund Baseball :)

Moneyball – Data ondersteund Baseball :)

Ik weet het … het is een klein beetje beroepsdeformatie. Je kijkt een film  – Moneyball – en ongemerkt toch met een andere blik -> die van informatiemanager. In dit geval betreft het het onderwerp data-ondersteund-werken (of data-ondersteund-alles). Het idee dat je met behulp van het goed gebruik van data veel beter kan sturen en betere besluiten kan nemen in het werk. De voorbeelden zijn er in ons vakgebied genoeg evenals de mythes en idealen.

  • ‘De supermarkt die het weer kan voorspellen en daarom 3-5 dagen voor de warme zomerdagen al de barbecues en zwembaden naar de schappen haalt’
  • ‘De onderwijsinstelling die kan zien dat de energie, aandacht, focus van een student afneemt en dat hij / zij dreigt uit te vallen -> en dus actie kan ondernemen voordat de student thuis komt te zitten.’
  • ‘De handelaar die inzicht heeft in de vervoers- en productiegegevens en daardoor overvloed en tekorten ziet aankomen -> en daarop kan handelen’

De mogelijkheden zijn eindeloos! Neem maar eens 5 minuten voor jouw eigen bedrijf en sector en schrijf op wat je zou willen weten om sneller, beter besluiten te nemen!

 

Het leuke is dat het niet alleen van deze tijd is, een modewoord van de afgelopen 10 jaar. Nee, in dit geval zag ik het fenomeen terug in de film Moneyball. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat speelde in Major League Baseball in 2002. Een manager van 1 van de slechtere teams in de league was er klaar mee. Elke keer als hij leuke spelers had werden die weggekocht en zo zou hij nooit kampioen worden… Het was een vicueuze circel: zijn scouts vonden weer nieuwe talenten die dan 2-3 jaar later weer weggekocht werden door de grote baseball teams.

De oplossing kwam door met data te gaan werken. Door informatie te verzamelen over vele vele spelers en daar goed in te zoeken kwamen ze ‘ondergewaardeerde’ spelers tegen. Spelers die er niet perse goed uitzagen of waar wat mee was maar die volgens de statistieken veel beter waren dan ze overkwamen. Door de selectie deels te vullen met deze spelers werd het ‘slechte kleine team’ ineens 1 van de beste uit de league! Oftewel data ondersteund baseball (dob)!

 

Ja het is beroepsdeformatie maar het bewijst ook dat er daadwerkelijk nut is in het goed gebruik van data. Wees scherp wat je wilt weten, wat voor jou het onderscheid gaat maken, zorg dat je die data verkrijgt en … vertrouw er dan op, net als in de film.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *